Vauvan päivittäinen hoito koostuu pienistä, mutta tärkeistä teoista, jotka tukevat hänen hyvinvointiaan ja luovat turvallisuuden tunnetta. Jokainen hoitohetki – oli se sitten vaipanvaihto tai ruokailu– on samalla mahdollisuus vahvistaa yhteyttä vauvaan.
Pienet rutiinit toistuvat päivittäin, mutta niiden merkitys on valtava. Jokainen kosketus, hellä sana ja rauhallinen hoitohetki rakentavat vauvasi perusturvallisuutta ja luottamusta ympäröivään maailmaan. Laulut, lorut ja leikit sopivat kaikkiin tilanteisiin. Pienikin hyräily tai hassuttelu tekee vaipanvaihdosta, pesuhetkistä ja pukemisesta mukavampia niin vauvalle kuin vanhemmallekin. ”Vauva ei välitä, osaatko laulaa, tai menevätkö sanat oikein.”
Puhdas ja mukava vaippa
Vaipanvaihto kuuluu vauva-arkeen tiiviisti, ja säännöllinen vaihto auttaa pitämään vauvan ihon kuivana ja terveenä. Tämä ei ainoastaan ehkäise ihoärsytystä, vaan myös auttaa vauvaa pysymään tyytyväisenä ja mukavana. Vaipanvaihdon yhteydessä on hyvä tarkistaa ihon kunto ja tarvittaessa suojata sitä Ainu Suojavoiteella. Jos vaippa-alue punoittaa, Ainu Sinkkivoide rauhoittaa ja viilentää ihoa, vähentää punoitusta ja muodostaa suojaavan kerroksen herkkää ihoa varten.
”Välillä saatetaan vaipanvaihdon yhteydessä hassutella ja lorutella etenkin päivisin, kun vauva on tyytyväinen. Jos vauva on kiukkuinen, hoidetaan toimet nopeasti, ettei vauva hermostu. Myös öisin, jos tarve vaihtaa vaippaa, pyritään olemaan mahdollisimman nopeita, jottei vauva virkisty liikaa ja päästään helposti jatkamaan unia.”

Vauvan kynsien leikkuu
Tulehdusriskin takia vauvan kynnet suositellaan leikattavaksi ensimmäisen kerran noin kahden viikon iässä. Ennen kynsienleikkuuta vauvalla on hyvä pitää käsissään tumppuja / sukkia, ettei vauva vahingossa raavi kynsillä kasvojaan. Leikkaa kynnet rauhallisessa hetkessä, esimerkiksi vauvan nukkuessa.
Pehmeä ja kosteutettu iho
Vauvan iho on ohut ja herkempi ulkoisille ärsykkeille kuin aikuisen iho. Siksi se tarvitsee kosteutusta ja suojaa, etenkin kuivalla ilmalla ja talvikuukausina.
💧 Levitä voidetta tarvittaessa, erityisesti kuiville kohdille tai punoitusta ehkäisemään.
💧 Valitse aina vauvan iholle sopivat, hellävaraiset tuotteet, jotka eivät sisällä turhia hajusteita tai voimakkaita kemikaaleja.

Vauvan tarvikkeiden puhdistus
Vauvan tutit, tuttipullot ja lelut joutuvat jatkuvasti suuhun, joten niiden säännöllinen pesu ja sterilointi on tärkeää. Tämä auttaa vähentämään bakteerien ja mahdollisten epäpuhtauksien kertymistä. Ainu MAM -tuttipullot ja tutit voi helposti steriloida mikroaaltouunissa – tämä säästää aikaa ja varmistaa hygienian. Pese purulelut lämpimällä vedellä ja miedolla pesuaineella säännöllisesti. Ainu pehmot voit pestä pesuohjeen mukaisesti myös pyykinpesukoneessa.
Hyvät unet
Vauvan unirytmi voi aluksi olla hyvin katkonainen, mutta turvallinen nukkumisympäristö ja rauhalliset iltarutiinit auttavat luomaan parempia unia. Tässä kuten muissakin lapsiin liittyvissä asioissa on yksilöllisiä eroja ja osa vauvoista tarvitsee enemmän apua unille mennessä kuin toinen. Moni vanhempi hyödyntää esimerkiksi erilaisia rauhoittavia ääniä vauvan nukuttamisessa.
”Olen saanut imettämiseen ja nukkumiseen liittyviä hyviä vinkkejä. Esikoisen aikana sain hyvän vinkin käyttää vauvan nukuttamiseen valkoista kohinaa – eli esimerkiksi Spotifysta pystyi laittamaan imurin ääntä tai vaikka kohdun huminaa, ja nämä rauhoittivat vauvan unille!”
Kokeile, mikä toimii teidän perheessä – jokainen vauva on yksilö ja löytää oman tapansa rauhoittua nukkumaan.
”Meidän perheeseen sattui melko hyvin nukkuva yksilö. Aluksi nukahti heti syöttöjen jälkeen nopeasti joko syliin tai kun laski sänkyyn. Nykyään kun on ihmeteltävää ja nukahtaa ei millään malttaisi tarvitsee hieman avustusta nukahtamiseen.”

Vauvan hoito on rakkauden ja huolenpidon osoitus
Vauva-arki voi välillä tuntua uuvuttavalta, mutta on tärkeää muistaa, ettei kaikkea tarvitse tehdä täydellisesti tai suorittaa yli omien voimien. Jokainen perhe löytää oman tapansa hoitaa arkea – eikä ole yhtä oikeaa tapaa tehdä asioita.
”Älkää suorittako, älkää vertailko toisiin lapsiin ja tehkää vain oman jaksamisen mukaan. Kaikissa kerhoissa ei ole pakko käydä, jos ei jaksa, joka päivä ei tarvi puuhastella, jos ei jaksa. Vauva-arki on voimia vievää, ja vastasyntyneen kanssa parasta on, kun saa ottaa rennosti. Tee niitä asioita, mitkä tuntuvat hyvältä – maailma odottaa kyllä vauva-ajan jälkeenkin! ☺️”
Kaikki vauvan hoitohetket, kuten vaipanvaihdot, kylvyt ja kynsien leikkaamiset, ovat osa arkea, eikä niitä aina tule ajatelleeksi erityisinä. Silti juuri nämä pienet rutiinit pitävät huolen vauvan hyvinvoinnista ja tuovat arkeen rytmiä ja tuttuutta.
Sitaatit ovat Ainu-perheiden kokemuksia.
Kirjoittaja Heidi Selin, terveydenhoitaja Ttm