Mukava arki

Oikeat välineet tekevät vauvan hampaiden pesusta helppoa! 

PuruleluAvainsanat: ,

Vauvojen hampaiden puhkeaminen on yksilöllistä – joillakin ensimmäinen hammas ilmestyy jo muutaman kuukauden iässä, kun taas toisilla se antaa odottaa itseään lähelle vuoden ikää. Vaikka hampaita ei vielä näkyisi, niiden alut ovat jo olemassa ikenien alla. Hampaiden pesu kannattaa ottaa osaksi vauvan rutiineja jo varhain, jotta siitä muodostuu lapselle luonteva ja mukava tapa. 

”Vauvalla ei ole vielä hampaita puhjennut, mutta olemme jo näyttäneet ja käyttäneet hammasharjaa suussa, jotta vauva tottuu siihen. Hän on myös äärimmäisen kiinnostunut hammasharjasta ja haluaa pureskella sitä.” 

Miten aloittaa hampaiden harjaus? 

Hampaiden pesuun voi totutella jo ennen ensimmäisen hampaan puhkeamista. Pehmeä ensipurulelu voi auttaa vauvaa tottumaan suun hoitamiseen ja helpottaa ikenien kutinaa. Kun ensimmäinen hammas ilmestyy, on hyvä ottaa käyttöön pehmeä, pienikokoinen hammasharja ja mieto hammastahna. 

”Olemme aloittaneet hammaspesut 4 päivää sitten, kun ensimmäinen hammas ilmaantui. Peseminen on ainakin vielä ollut vauvasta mukava toimenpide, ja suurin haaste tähän asti on ollut se, että vauva haluaisi itse pitää harjasta kiinni (ja jäkertää sitä) eikä antaa vanhempien tehdä harjaamista. Mutta tämä lienee kaikilla vauvoilla ainakin alussa :)” 

Mukavat hammaspesuhetket luovat hyvän rutiinin 

 Vauvan suun terveys on tärkeää hengityksen, nielemisen, maistamisen, pureskelun ja myöhemmin puhumisen kannalta. Kun pesuhetket tehdään iloisiksi ja rentouttaviksi, hampaiden hoito sujuu helpommin myös myöhemmin. 

Turvallinen ja miellyttävä hammastahna tekee pesusta mieluisamman. Lapsen limakalvot ovat herkät, joten voimakkaan mintunmakuinen tahna voi tuntua epämiellyttävältä. Oxygenol Moomin 0-2v hammastahnan mieto hedelmäinen maku sopii pienten lasten suuhun. Fluoritahna vahvistaa hampaita – Suomen Hammaslääkäriliitto suosittelee alle 3-vuotiaille hammastahnaa, jossa on 1000–1100 ppm fluoria. Fluori ehkäisee reikiintymistä ja vahvistaa maitohampaita. 

Pienen lapsen hampaiden harjaus vaatii vanhemman apua, mutta jo noin 9 kuukauden iässä vauva saattaa haluta osallistua pesuun itse. Tämä on loistava hetki antaa lapsen tutustua harjaamiseen oman hammasharjan kanssa, vaikka vanhempi vielä hoitaakin varsinaisen pesun. 

”Hammaspesut on aloitettu 6kk–1v haarukalla. On ollut hankaluuksia, kun lapsen ikenet ovat olleet kipeät ja huuto sen takia kova, mutta pikkuhiljaa pesu on lähtenyt sujumaan hyvin.” 

Näin peset vauvan hampaat oikein 

  • Harjaa hampaat kahdesti päivässä fluoritahnalla. 
  • Käytä alle 3-vuotiaalla vain riisinjyvän kokoinen määrä hammastahnaa – se riittää suojaamaan hampaita ilman, että vauva nielee sitä liikaa. 
  • Pese hampaat pehmeällä, pienikokoisella hammasharjalla, joka sopii lapsen suuhun mutta on myös mukava vanhemman käteen. 
  • Vanhempi valvoo pesua ja varmistaa, että kaikki hampaat tulevat pestyksi. 

Sylkeminen ei vielä onnistu pieneltä lapselta, mutta siitä ei tarvitse stressata – tärkeintä on, että tahnaa käytetään harjassa vain pieni määrä. 

Mitä tarvitaan vauvan suun hoitoon? 

  • Iän mukainen purulelu – pehmeä purulelu valmistaa vauvaa hampaiden hoitoon ja auttaa ikenien kutinaan. 
  • Sopivan kokoinen ja pehmeä hammasharja, jonka varsi on mukava myös vanhemman käteen. Ainu MAM Hammasharjasetissä kaksi eripituista hammasharjaa: toinen lapsen käteen ja vanhemman käteen paremmin sopiva pidempi harja. 
  • 1000 ppm fluoria sisältävä mieto ja hyvänmakuinen hammastahna, kuten Oxygenol Moomin 0-2v. 
  • Vanhemman positiivinen asenne ja säännöllinen hampaiden pesurutiini – lapset ottavat mallia vanhemmista! 

Hyvä esimerkki kannustaa lasta oppimaan 

Vauvat oppivat matkimalla, ja vanhemman esimerkki on paras tapa opettaa hyviä tapoja. Kun lapsi näkee vanhemman harjaavan hampaitaan säännöllisesti, hän kiinnostuu siitä itsekin. 

Vauvan ensimmäiset hampaat kestävät vain muutaman vuoden, mutta lapsuudessa opitut suunhoitotottumukset pysyvät läpi elämän. Säännöllisellä harjauksella ja hyvillä välineillä varmistat, että lapsesi hampaat voivat hyvin jo alusta alkaen. 

Sitaatit ovat Ainu-perheiden kokemuksia

Kirjoittaja Heidi Selin, terveydenhoitaja Ttm 

Ainu-neuvonta palvelee:

@ainuneuvonta
ainuneuvonta@berner.fi